Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
: 0 552 584 84 10 Caddebostan Mah. Dr. Abdülkadir Noyan Sok. No/16/26 Kat :3 KADIKÖY /İSTANBUL
Türkçe İngilizce Fransıca Almanca

Köpek Memesi Hastalığı

Köpek Memesi Hastalığı (Hidradenitis Suppurativa) Nedir?

Tıbbi adı Hidradenitis Suppurativa, halk arasında, köpek memesi hastalığı iltihaplı bir cilt hastalık türlerinden birisidir. Daha çok ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde görülebiliyor. Cilt üzerinde oluşan iltihaplı nodüller ve apseler, köpek memesi görünümüne sahip olduğu için köpek memesi hastalığı olarak isimlendiriliyor. Deri altında, ağrılı kızarıklık şişlikler şeklinde ortaya çıkan ve sivilceye benzeyen, daha derinlerde yer alan cilt hastalığıdır.Oluşan şişlikle zamanla iltihaplanır ve apseye dönüşebilir. Şiddetli ağrıya neden olan köpek memesi hastalığı kişide, hareket kısıtlılığına, özgüven kaybına ve depresyona neden olabiliyor. Genelde, kıl kökleri bölgesindeki apokrin bezlerinde oluşan tıkanmalar, hastalığı tetikleyebiliyor. Tedavi yöntemleri, köpek memesi hastalığı evrelerine göre belirleniyor ve uzmanlar tarafından uygulanıyor.

Aile bireyleri arasında Hidradenitis Suppurativa öyküsü varsa, kişide görülme riske daha fazla olabiliyor. Hastalığın ne olduğunu, belirtileri ve kimlerde görülebileceğini, nasıl tedavi edilebileceği konusundaki sorularınıza yanıtları burada bulabilirsiniz.

Köpek Memesi Hastalığı Kimlerde Görülür?

Kişilerin genetik yapılarının farklı olması, köpek memesi hastalığı görülme oranını ve riskini değiştiriyor. Her bireyde görülebilecek bir hastalıktır ve bazılarında görülme oranı daha fazladır. Risk faktörüne göre köpek memesi hastalığı görülme oranı yüksek olan gruplar şunlardır;

  • 20 – 40 yaş arası kadınlar,
  • Obez bireyler,
  • Sigara içenler,
  • Aile öyküsünde, köpek memesi hastalığı olanlar,
  • Stresli yaşam sürenler,
  • Hormonal düzensizlikleri olanlar,

Kadınlarda, erkeklere göre daha fazla görülebiliyor. Kadınlarda, köpek memesi hastalığı görülme oranı, erkeklere göre 2 – 3 kat daha fazladır. Doğurganlık çağında olan kadınlar, riskli gruplar arasında yer alır. Genellikle ergenlik sonrası ortaya çıkabiliyor ve menopoz dönemi ile görülme riski azalıyor.

Muayene ve tedavi edilen hastaların %30 ile %40’ında aile öyküsünün olduğu görülüyor. Genetik geçiş etkisi olan bir hastalıktır. Sigara kullanımı, kıl kökleri iltihaplanmasını tetiklediği için hastalığın şiddetini de artırabiliyor.

Hidradenitis Süppürativa (Köpek Memesi Hastalığı) Tanısı Nasıl Konulur?

Halk arasında köpek memesi hastalığı olarak bilinen ve koltuk altı, meme altı, kalça, kasık bölgelerinde sık görülen, tekrarlayan, ağrılı iltihaplı şişlikler, deri hastalığı olarak tanımlanır. Tedavi sürecinin başlatılabilmesi ve doğru tedavinin uygulanabilmesi için doğru tanının konulması gerekiyor.

Hastalık tanısı, uzman dermatolog tarafından, hastanın cilt muayenesi yapılarak konuluyor. Hasta muayenesi ile köpek memesi hastalığı tanısının konulabilmesi için hastalık öyküleri, kilo durumu, sigara kullanımı, belirtilerin tekrarlanma süreleri gibi tüm kriterler değerlendiriliyor. Gerekli durumlarda, MR görüntüleme ya da ultrason istenebiliyor. Cilt hastalıkları birbirine benzerlik gösterdiği için köpek memesi hastalığı tanısı için hekim, tüm hastalık belirti ve tanılarını göz önünde bulunduruyor.

Kasık, koltuk altı, meme altı gibi bölgelerde, ağrılı ve tekrarlayan şişlikler varsa zaman kaybetmeden uzman dermatologlarımıza muayene olmalısınız. Erken tanı sayesinde, köpek memesi hastalığı tedavi süreçleri daha hızlı ve kolay uygulanmaya başlanacaktır.

Köpek Memesi Hastalığı (Hidradenitis Suppurativa) Nasıl Teşhis Edilir?

Cilt altı iltihaplanması olarak tanımlanan ve kronik deri hastalıklarından birisi olan köpek memesi hastalığı teşhisleri, klinik bulgulara göre konulabiliyor. Hastanın şikayeti ve yapılan fiziksel muayene göre bazı tetkikler istenebiliyor. Teşhis için önce hastanın şikayetleri dinlenir, belirtilerin ne zaman başladığı, tekrarlama sıklığı, ailede aynı şikayetleri yaşayanların olup olmadığı ve hangi bölgelerde görüldüğü sorgulanır.

Fiziksel muayene ile köpek memesi hastalığı teşhisi, cilt üzerinde, ağrılı şişliklerin, akıntılı yaraların olup olmadığına bakılarak konulur. Hastalı lezyonlarının, meme altı, koltuk altı ve kasık gibi bölgelerde olması, teşhis konulmasını kolaylaştırıyor. Teşhisin doğru konulabilmesi ve köpek memesi hastalığı tedavi yöntemlerinin belirlenebilmesi için ultrason ya da MR görüntüleme işlemleri yapılabiliyor. Bu hastalık için biyopsi ya da kan testine ihtiyaç yoktur.

İleri boyutlu durumlarda, köpek memesi hastalığı ile diğer cilt hastalıkları arasında ayrım yapabilmek için biyopsi işlemlerine gerek duyulabiliyor. Genelde, riskli bölgelerde yerleşmiş lezyonların olması, apse ve şişliklerin tekrarlaması, uzun süreli görülmesi gibi durumlar, hastalık teşhisinin kolay konulmasını sağlıyor.

Köpek Memesi Hastalığı (Hidradenitis Suppurativa) Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için köpek memesi hastalığı tanısının doğru konulması gerekiyor. Erken tanı konulmaması ve tedavi işlemlerinin başlamaması, hastalığın ilerlemesi ve ciltte yaraların oluşmasına neden olabilecektir. Lezyonların sayısına ve durumuna göre köpek memesi hastalığı tedavilerinde farklı yöntemler kullanılabiliyor.

Öncelikle, ilaç tedavileri uygulanabiliyor ve antibiyotik tedavileri ile iltihaplanma önlenmeye çalışılıyor. Yapılan muayene ve tanı koyma aşamasından sonra uygulanacak tedavi yöntemleri şunlardır;

  • İlaç tedavisi,
  • Cerrahi yöntemler,
  • Lazer ve ışık tedavileri,
  • Yaşam tarzı, destekleyici tedaviler,

İlaç tedavileri ile köpek memesi hastalığı önlenemediğinde ve ileri evrede olduğunda, cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. İnsizyon ve drenaj yöntemi ile ağrılı apselerin içerisi boşaltılabiliyor. Bazı hastalarda, iltihaplanma olan bölgelerde, kalıcı hasarlar oluşabiliyor. Bunun için cerrahi temizleme işlemleri yapılabiliyor. En çok kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi de, lazer ve ışık tedavileridir. Lazer tedavisi, köpek memesi hastalığı belirtilerinde, tespit edilen lezyonların buharlaştırılmasını, kıl köklerinde oluşacak tıkanmaların önlenmesini sağlıyor.

İlaç Tedavisi

Cilt hastalıklarında, ilaç tedavileri, ilk başvurulan yöntemlerdir. Bunun için köpek memesi hastalığı tanılarında da ilaç tedavileri uygulanmaya başlanıyor. İlaç için, tropikal antibiyotikler, ağızdan alınan antibiyotikler, hormonal tedavi yöntemleri ve biyoloik tedaviler uygulanabiliyor.

Tropikal antibiyotikler, köpek memesi hastalığı için geliştirilmiş klidamisin krem türleridir. Lezyonların oluştuğu bölgelere uygulanıyor. Ağızdan antibiyotikler, daha etkilidir ve köpek memesi hastalığı tedavilerini hızlandırır ve tekrar oluşmasını önler. Bu antibiyotikler, enfeksiyonların kontrol altına alınmasını, iltihap durumunun azaltılmasını sağlar.

Kadınlarda daha sık görülen köpek memesi hastalığı kullanılan anti-androen ya da doğum kontrol hapları etkisi ile ortaya çıkabiliyor. Bunun için kadın hastalara, hormonal tedaviler uygulanabiliyor. Orta seviye üzerinde olan ve ileri seviye olarak değerlendirilen aşamalarda, bağışıklık sistemini düzenleyen ilaç tedavileri tercih ediliyor.

Cerrahi Müdahale

İlaç tedavisi ile sonuç alınamadığında ya da sonuç alınamayacağı düşünülen, ileri seviye, köpek memesi hastalığı tanılarında, cerrahi işlemler gerekebiliyor. Cerrahi işlemlerde, hastalığın boyutuna, lezyon sayısına göre farklı uygulanabiliyor. İnsizyon ve drenaj, fistül ve skar dokularının çıkartılması, lokal ya da geniş eksizyon cerrahi işlemleri yapılarak, hastalık tedavileri uygulanıyor.

Ağrılı köpek memesi hastalığı tanılarında, apselerin açılarak boşaltılabilmesi için insizyon ve drenaj tedavi yöntemleri, uzman dermatolog tarafından uygulanıyor. Apselerin boşaltılması, ağrı oluşmasını önleyecek ve iyileşmeyi hızlandıracaktır. Cilt altında kalan ve dokularda hasara neden olan köpek memesi hastalığı türleri için kalıcı hasar bırakmış olan bölgeler, fistül ve skar dokular çıkartılarak temizlenir.

Temizleme işlemi, cilt yapısının iyileşmesini ve daha sağlıklı görülmesini sağlar. Bazı durumlarda, köpek memesi hastalığı cerrahi tedavi yöntemi olarak, geniş ekizyon ile etkilenen alan tamamen çıkartılabiliyor ve deri grefti yapılabiliyor. Tüm cerrahi tedaviler, ileri boyut aşamalarında tercih ediliyor.

Köpek Memesi Hastalığı (Hidradenitis Suppurativa) Neden Gelişir?

Kronik deri hastalığı türü olarak tanımlanan köpek memesi hastalığı cilt altındaki apokil bezlerinin tıkanması ile oluşmaya başlar. Hastalığın gelişimi ile ilgili net bir tanı olmasa da, yaşam tarzı, genetik ve çevresel faktörlerin, hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı bilinmektedir.

Aile öyküsü, köpek memesi hastalığı riskini artıran nedenlerden birisidir. Birinci derece akrabalarında, bu hastalık sorunu ile karşılaşan kişilerde görülme riski daha yüksektir. Bağışıklık sistemi, genetik mutasyonlar, köpek memesi hastalığı gelişimine katkıda bulunur. Daha çok apokril bezlerinde meydana gelen tıkanmalar ile başlar. Apokril bezleri, anal bölgeler, koltuk aldı, meme altı, kalça ve kasım bölgelerinde yoğundur.

Ter bezlerinin ve kıl köklerinin tıkanması, iltihaplanmaya yol açar. Bu durum apse ve ağrılı şişlik olarak görülür. Ergenlik dönemi sonrasında yaşanacak hormonal değişiklikler, köpek memesi hastalığı gelişimine neden olabilecektir. Hormonal dalgalanmalar, semptomların artmasına neden olabiliyor.

Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Tedavi edilmediğinde, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, köpek memesi hastalığı için erken teşhis ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir. Uzman dermatologlarımız, hastalarına, en iyi tedavi yöntemlerini uyguluyor. Tedavi işlemleri, hastalığın evresine ve şiddetine göre farklı uygulanabiliyor.

İlaç tedavisi, köpek memesi hastalığı ilk aşamalarında, iltihaplanmayı kontrol altına alma ve semptomları hafifletmek için kullanılır. Hastalığın belirti ve aşamalarına göre kullanılacak ilaç tedavileri de farklı olabiliyor. İleri evre köpek memesi hastalığı tedavileri için cerrahi tedavi yöntemleri kullanılabiliyor. Buna hastayı muayene eden ve hastalık evreleri tanısını koyan hekimler karar veriyor.

Lazer tedavileri ile hastaların, ağrılı şişliklerden ve deri hasarlarından kurtarılması sağlanıyor. Yaşam tarzı değişiklikleri ve diyet ile kilo kontrolü gibi tedavi yöntemleri de, köpek memesi hastalığı tedavilerinde kullanılan yöntemlerdir. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersizler, cilt hastalığının daha iyi yönetilmesini ve hastalık oluşumunun önlenmesini sağlayacaktır.

Köpek Memesi Hastalığı (Hidradenitis Suppurativa) Belirtileri Nelerdir?

Koltuk altı gibi deri kıvrımlarının olduğu vücut bölgelerinde daha sık görülen köpek memesi hastalığı belirtileri, cilt lezyonları şeklinde kendisini gösterir. Kronik iltihaplı, deri hastalık türüdür. İlk başlarda, sivilce şeklinde kendisini gösterir, azanla kalıcı ve ciddi belirtilere dönüşebiliyor. Birçok kişinin yaşadığı önemli cilt hastalığı olan köpek memesi hastalığı belirtileri şunlardır;

  • Ağrılı, derin cilt altı şişlikleri,
  • Apse oluşması ve irin akıntısı,
  • Cilt altında fistül oluşumu,
  • Ağrı ve hareket kısıtlılığı,
  • Depresyon ve özgüven kaybı,

Bu belirtiler ile karşılaşanlar, köpek memesi hastalığı olduğunu düşünmeli ve hemen tedavi işlemlerinin başlamasını sağlamalıdır. Uzman dermatolog ilk muayenesinde, hastanın şikayetlerini dinleyecek, fiziksel muayene ile tanısını koyacaktır. Belirti seçeneklerinin her birisi, doğru tanı konulmasını, diğer cilt hastalıklarından ayırt edilebilmesini sağlar.

Köpek Memesi Hastalığı Neden Olur?

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, köpek memesi hastalığı için birçok farklı neden olabiliyor. Kıl kökü ve ter bezlerinde tıkanmaların oluşması, başlıca nedenlerinden birisidir. Kıl köklerinde oluşan tıkanmalar, iltihaplanmaya ve şişkinliklere neden olur. Bu zamanla ağrıya ve hastanın hareket kısıtlamalarına neden olabiliyor. Bağışıklık sistemi bozukluları, köpek memesi hastalığı nedenleri arasındadır.

Bağışıklık sistemi bozuklukları, vücutta iltihaplanmalara neden olabiliyor. Bu deri altında derinlerde oluştuğunda, uzmanlar tarafından otoimmün özellik taşıyan cilt hastalık türü olarak kabul ediliyor. Genetik yatkınlıklar ve sigara kullanımları da, köpek memesi hastalığı nedenleri arasında gösteriliyor.

Hastaların %40’ında, genetik yatkınlık ve aile öyküsü görülebiliyor. Sigara kullanımı, çevresel tetikleyicilerdendir ve nikotin, bağışıklık sistemi etkilerken, ter bezlerinde tıkanmalara neden olabiliyor. Obez bireylerde, cilt kıvrımlarının artması, nem oranının yükselmesi, cilt bariyerlerinin bozulmasına ve iltihaplanmalara neden olabiliyor.

Köpek Memesi Hastalığı Evreleri Nelerdir?

Tedavi uygulamalarına başlanılabilmesi için köpek memesi hastalığı teşhisinin konulması ve hastalık evrelerinin bilinmesi gerekiyor. Hastalık evreleri toplam 3 bölüme ayrılıyor. Lezyonların yapısına, yayılma durumuna ve kalıcı hasar oluşturma risklerine göre hastalık evreleri belirleniyor.

Evre 1, köpek memesi hastalığı başlangıç evresidir ve en hafif dönemidir. Bir ya da birkaç adet ağrılı, kızarık şişlik şeklinde görülür. İlaç tedavileri uygulanır. Evre 2, orta düzey, köpek memesi hastalığı yani tekrarlayıcı evredir. Cilt altında iltihaplı yapıla oluşmaya başlar ve aynı bölgede tekrarlar.

Ciltte yara izleri ve kalıcı hasar oluşturabilir. Uzun süreli ilaç tedavileri, geçmezse cerrahi işlemler yapılabiliyor. Evre 3 ise ileri evre ve ağır dönemdir. Çok sayıda iltihaplı nodül oluşmuştur. Ağrı, akıntı, kötü koku, hareket kısıtlılığı gibi etkiler gösterir. Biyolojik tedaviler ve cerrahi müdahaleler ile tedavi edilmeye çalışılır.

Köpek Memesi Hastalığı Kesin Çözüm

Genetik faktörlerin yol açtığı köpek memesi hastalığı için kesin çözüm seçenekleri yoktur. Erken tanı ve tedavi yöntemleri, ilerlemesini ve oluşmasını önleyebilir. Kesin çözüm için uzman dermatologlarımız ile birlikte hareket edebilir ve erken teşhis, doğru tedavi yöntemleri ile sorunlardan kurtulabilirsiniz.

Kişiye özel tedaviler uygulanan, köpek memesi hastalığı için erken teşhis, tedaviye hedeflenen başarıya ulaşmayı kolaylaştıracaktır. İleri evre durumlarında, cerrahi müdahaleler, kalıcı rahatlama sağlayabilecektir. Biyolojik tedaviler, köpek memesi hastalığı için uzun süreli kontrol ve çözüm süreci olabilecektir. Tedaviler sayesinde hastalık belirtileri ve sorunları, uzun süre sessiz kalacaktır.

Köpek Memesi Hastalığında Beslenme

Beslenme alışkanlıklarındaki bozukluklar, birçok hastalığa neden olabiliyor. Bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olan beslenme türleri, köpek memesi hastalığı belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilecektir.

İltihap azaltıcı beslenme yöntemi için, keten tohumu, ceviz, somon gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinleri, ıspanak, brokoli, havuç ve yaban mersini gibi lifli sebze ve meyveleri tüketenler, köpek memesi hastalığı ile daha az karşılaşacaktır. Her hasta için kaçınması gereken besinler hakkında da bilgi veriliyor.

Alkol ve sigara tüketimi tetikleyici etkiler arasında yer alıyor. İşlenmiş gıdalar, kızartmalar, şekerli ürünler, bazı süt ürünleri köpek memesi hastalığı sorununun yaşanmaması için kaçınılması gereken besin ürünleridir.

Hidradenitis Süppürativa (Köpek Memesi) Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Kronik, ağrılı, tekrarlayabilen cilt hastalığı olan köpek memesi hastalığı tedavilerinde ve önlemlerinde hastaların dikkat etmesi gereken önlemler, doktorlar tarafından hastalara bildiriliyor. Hastalar, sentetik ve dar kıyafetlerden kaçınmalıdır. Cildin rahat edebilmesi için hava alabilen, bol ve pamuklu kıyafetleri tercih etmelidir.

Kasık ve koltuk altı gibi bölgelerde oluşacak sürtünmelerin oluşturacakları tahrişler, köpek memesi hastalığı lezyonlarına yol açabilecektir. Dikkat edilmesi gereken diğer husus, sigara kullanımıdır.

Sigara kullanımı, köpek memesi hastalığı tetikleyicileri arasındaki en güçlü etkendir. Sağlıklı yaşam ve kilo kontrolü, hastaların dikkat etmesi gereken hususlar arasında yer alıyor. Tedavi işlemlerinde de doktor tavsiyelerine uyulmalı ve ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.

Deodorantlar Hastalığı Şiddetlendirebilir

Ter önleyici ürünler ve deodorantlar, köpek memesi hastalığı semptomlarını şiddetlendirebiliyor. Deodorantlarda yer alan alkol ve bazı kimyasal maddeler, cilt tahrişine neden olabiliyor. Koltuk altı gibi hassas bölgelerde, deodorantlar, cilt bariyerlerinin zayıflamasına ve lezyon oluşumunu tetikleyebiliyor.

Ter bezlerinin tıkanması, köpek memesi hastalığı oluşumunun başlıca nedenidir. Deodorantlar ve antiperspirant ürünler, ter bezlerinin tıkanmasına neden olabildiği için cilt hastalığının şiddetlenmesine neden olabilecektir. Bazı ürünler, cilt üzerinde kuruma ya da yapışkanlık etkisi oluşturabiliyor ve sürtünmeyi artırabiliyor.

Hassas bölgelerde oluşacak tahrişler, köpek memesi hastalığı belirtilerinin ortaya çıkmasını kolaylaştıracaktır. Bazı hastalar için parfümsüz, hassas ciltler için özel üretilmiş, deodorantlar önerilir.

Pamuklu Kumaşları Tercih Edin

Beslenme kadar giyim şekli ve ürünleri de köpek memesi hastalığı açısından çok önemlidir. Cilt tahrişinin oluşmaması için pamuklu kumaşlardan üretilen giysiler tercih edilmelidir. Pamuklu kumaşlar, hava alabilen yapıya sahiptir ve cildin hava almasını sağlarken, ter bezlerinin tıkanmasını ve ter birikimini de önler. Bu lezyon oluşumunu azaltır ve köpek memesi hastalığı sorununun yaşanmamasına katkı sunar.

Sentetik kumaşlar, cildi tahriş edebiliyor. Pamuklu kumaşlar, sürtünmeye neden olmadığı için tahriş oluşturmuyor ve köpek memesi hastalığı önlemleri için her yaş hastaya, giyim konusunda önerilerde bulunuluyor.

Köpek Memesi Hastalığının Tedavi Edilmemesi Halinde Gelişebilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Tedavi edilmeyen her hastalık, hasta için ciddi risklere ve komplikasyonlara neden olabilecektir. Tedavi edilmeyen, köpek memesi hastalığı ciddi komplikasyonlara yol açabilen kronik ve ilerleyebilen bir hastalıktır. Cilt hastalığı sorunlarının yaşanmaması ve hastalıkların ilerlememesi için hemen tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Tedavi edilmediğinde köpek memesi hastalığı komplikasyonları şunlardır;

  • Yaygın doku hasarı,
  • Deri kalınlaşması ve yara izi,
  • Cilt enfeksiyonları,
  • Cilt kanseri,
  • Lenf drenaj bozukluğu,
  • Psikolojik ve sosyal etkileri,
  • Yaşam kalitesinin kötüleşmesi,

Bu komplikasyonların gerçekleşmemesi için köpek memesi hastalığı erken tanı işlemleri ile gerekli tedavi yöntemlerinin hemen uygulanmaya başlaması gerekiyor. Uygun tedaviler, komplikasyon oluşumunu önleyecektir.

Köpek Memesi Hastalığı Yorumları 2025

Sunduğumuz sağlık hizmetleri ve uzman hekim kadrosu, köpek memesi hastalığı tedavilerinde, hastaların hızlı iyileşme gösterdiği ve cilt sorunlarına çözümler bulabildiklerini gösteriyor. Hastalar için yapılan öneriler, erken dönem teşhislerinin konulmasını sağlıyor. Yorumları inceleyenler, köpek memesi hastalığı erken teşhisi ve tedavi yöntemlerinin neler olduğunu, nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenebiliyor.

Uygun tedaviler ile yönetilebilen cilt hastalık türüdür ve 2025 yorum seçenekleri, uzman dermatologların hastalıkla başa çıkma konusunda izledikleri yöntemlerin neler olduğunun, hastalık evrelerine göre uygulanan tedavilerin yöntemleri hakkında bilgilendirme yapıyor. Yaşam tarzını ve kalitesini olumsuz etkileyen, köpek memesi hastalığı için psikolojik desteklerin alınması da önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

Köpek Memesi Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Ciddi cilt hastalıklarından olan köpek memesi hastalığı bulaşıcı değildir. Genetik yatkınlık, bağışıklık sistemi, cilt altı yağ bezlerinde iltihaplanma gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı hastalarda, iltihaplı akıntı şeklinde görülen köpek memesi hastalığı başkalarına bulaştıracak, bakteri ya da virüs taşımıyor. Bunun için bulaştırıcı değildir. Her zaman kişisel hijyene dikkat edilmelidir. Ortak eşya kullanımı, cinsel yollar ya da temas ile bulaşmaz.

Köpek Memesi Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Sivilce ve cilt iltihaplanması şeklinde görülen köpek memesi hastalığı için ilk önce dermatologlara başvurulmalıdır. Dermatoloji uzmanı, hastalığın teşhis ve tedavi yöntemlerini belirler ve uygular. Hastalığın evresine göre hangi tedavinin uygulanacağına karar verilir ve köpek memesi hastalığı etkilerine göre gerek görülmesi durumunda, diğer uzmanlardan da yardım istenir. Tedavi süreci için diyetisyen, genel cerrahi, psikiyatri doktorlarından da yardım alınabiliyor.

Köpek Memesi Hastalığı Şüphesi Duyulması Halinde Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Kadın, erkek her birey, köpek memesi hastalığı riskiyle karşı karşıya kalabilir. Hastalık şüphesi duyulduğu anda fazla zaman kaybı yaşamadan dermatoloji uzmanına muayene olmak gerekiyor. Erken tanı ile hastalığın ilerlemesi durdurulabiliyor ve gerekli tedaviler uygulanabiliyor. Vücudunun çeşitli bölgelerinde, ağrılı, sert şişliklerin oluştuğunu görenler, köpek memesi hastalığı şüphesi ile en kısa sürede uzman dermatolog muayenesinden geçmelidir. Hastalık dikkate alınmadığında ve ileri evrelere geldiğinde, ciddi sorunlara neden olabilecektir.

Köpek Memesi Hastalığı İle Kişisel Hijyen Arasında Bir İlişki Var Mıdır?

Ergenlik dönemi sonrasında görülebilen, köpek memesi hastalığı ile kişisel hijyen arasında, doğrudan bir ilişki yoktur. Hijyen sorunları, hastalığın oluşmasına değil, hastalığın seyrine etki eder. Hormonal dengesizlik, genetik yatkınlık, sigara kullanımı, obezite, ciltte sürtme sorunları köpek memesi hastalığı nedenleri arasındadır. Hastalar için yapılan hijyen önerileri, cilt bakımı ve yaşam kaliteleri, psikolojik durumları açısından önemlidir.

Köpek Memesi Hastalığını Önlemek İçin Ne Yapabilirim?

Bağışıklık sistemi ve genetik nedenlerin sebep olduğu, köpek memesi hastalığı tamamen önlenebilen hastalık türlerinden değildir. Hastalık risklerini azaltmak için yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılabiliyor. Hastalığı önlemek için sigara kullanılmamalıdır. Fazla kilolardan kurtulma yolları aranmalıdır. Beslenmeye dikkat edenler, köpek memesi hastalığı önlemlerini alabilecektir. Dar ve sentetik kıyafetlerden kaçınılmalıdır.

Köpek Memesi Hastalığı Nasıl Geçer?

Kronik cilt hastalığı olan köpek memesi hastalığı tamamen geçen bir hastalık değildir. Uygulanacak olan tedavi yöntemleri ile kontrol altında tutulabiliyor. Her hastada farklı görülebiliyor ve kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri, köpek memesi hastalığı yönetiminin daha iyi yapılmasını, ağır evrelere geçiş yapmasını engelleyecektir. Medikal tedaviler ve cerrahi yöntemler, ilerlemesini durdururken, hastanın ağrılı şişlikler hissetmemesini sağlayacaktır.

Köpek Memesi Hastalığı Tehlikeli Midir?

Hayati tehlike oluşturmayan, yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesine neden olan köpek memesi hastalığı tedavi edilmediğinde, uzun vadede, bazı komplikasyonlara yol açabiliyor. Tehlikeli yönleri, ağrılı şişlikler ve lezyonlar, lenf bezi iltihaplanmaları, yara oluşumu ile ortaya çıkan kötü kokuların neden olduğu psikolojik etkiler olarak gösterilebiliyor. Birçok hastada depresyona, anksiyeteye ve sosyal izolasyona neden olan köpek memesi hastalığı ileri evrelerde riskli ve tehlikeli olabiliyor.

Köpek Memesi Hastalığı Ne Kadar Sürer?

Tamamen iyileşmesi zor olan köpek memesi hastalığı etkileri, hastaya göre değişiklik gösterebiliyor. Bazı hastalarda, ömür boyu etkisi görülebiliyor. Erken tedaviler, hastalığın şiddetini ve süresini etkileyebiliyor. Sürekli tekrarlayabilen bir hastalıktır ve iyileşme sonrasında tekrar görülme riski vardır. Tedavi yöntemleri uygulanan köpek memesi hastalığı iyileşme süreleri birkaç hafta sürebiliyor. Hastalık evresine göre iyileşme süreci farklılık gösterirken, evreye göre uygulanan tedaviler, istenen sonuçların kısa sürede alınmasını sağlayabiliyor.

Köpek Memesi Hastalığı Cinsel Yolla Bulaşır Mı?

Bulaşıcı etkisi olmayan, köpek memesi hastalığı cinsel yolla ya da temas ile bulaşmaz. Kişinin ter bezlerinde meydana gelen tıkanmalar ve cilt tahrişi gibi etkenler sonrasında oluşur. Hastalığın genetik yatkınlık durumuna göre ortaya çıkması, cinsel yolla ya da diğer yollarla bulaşabileceğini göstermez. Sürtünme ve terleme, köpek memesi hastalığı lezyonlarının kötüleşmesine neden olabilir. Açık yaralı durumlarda, enfeksiyon riskine karşı temas etmemek önemlidir.

Köpek Memesi Hastalığı Kansere Dönüşür Mü?

Kronik cilt hastalığıdır ve doğrudan kansere dönüşme riski yoktur. Ancak köpek memesi hastalığı tedavi yöntemlerinin uygulanmaması, hastalığın ileri evrelere ulaşması, cilt kanseri komplikasyonlarının ortaya çıkmasına denen olabilecektir. Sürekli iltihaplanma, uzun süreli enfeksiyon gibi durumlar, cilt hücrelerinde önemli hasara yol açabilecektir. Cilt hasarları sonrasında, köpek memesi hastalığı bağlantılı olarak deri kanseri belirtileri görülebilecektir.

Köpek Memesi Hastalığı Öldürür Mü?

Ağrılı şişlikler halinde ortaya çıkan köpek memesi hastalığı ölümcül etkiye sahip hastalıklardan değildir. Tanı ve tedavi işlemleri, hastalığın kontrol altında tutulmasını sağlar. Uzun süre tedavi edilmediğinde, bazı komplikasyonlar oluşabilecek, bu komplikasyonlarda, yaşam kalitesini olumsuz etkileyecektir. İleri evre köpek memesi hastalığı durumlarında, kan zehirlenmesi, cilt kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabilecektir. Yaşam organlarının yapısını olumsuz etkileyecek bu komplikasyonlar, hayati tehlikeye yol açabilir.

Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Ter bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde, köpek memesi hastalığı görülür. Çene altı, ağız çevresi, boyun bölgesi, koltuk altları, kasık bölgesi, anal bölgeler, göğüs bölgesi, diz ve dirsek çevresi, sırt ve omuz bölgeleri en sık görülen bölgelerdir. Kadınlarda, köpek memesi hastalığı meme altı bölgelerinde yer alan ter bezlerinin yoğun olduğu alanlarda görülüyor. Ter bezlerinin bulunduğu yerlerde, kıl kökü iltihapları, ter kanallarında tıkanmalar hastalığa neden olabiliyor.

Hangi Yaş Ve Cinste Görülür?

Ergenlik dönemi ile başlayan, köpek memesi hastalığı yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. En yaygın, 12 – 30 yaş aralığında görülebiliyor. Ergenlik ile birlikte oluşan hormonal değişkenlikler, yağ bezlerinin aktif edilmesini ve hastalığın gelişmesine neden olabiliyor. Çocukluk döneminde, köpek memesi hastalığı görülme riski çok düşüktür. Erkeklere oranla, kadınlarda görülme riski daha yüksektir. Erkeklerde de görülebiliyor.

Köpek Memesi Hastalığı Genetik Midir?

Genetik faktörlere bağlı bir hastalıktır. Uzman dermatologlar, köpek memesi hastalığı teşhislerinde, aile hikayesine bakar ve genetik faktörleri göz önünde bulundurur. Aile bireylerinde birisinde görülen hastalığın, diğer üyelerde de görülme oranı yüksektir. Genetik faktörler, hastalığın gelişim aşamalarında önemli rol oynayabiliyor. Genetik mutasyonlar, köpek memesi hastalığı belirtilerinin, diğer aile üyelerinde de görülebilme ihtimalini artırıyor. Genetik bir bileşene sahip hastalıktır ve genetik yatkınlık gösterir.

Hastalığın Oluşumundaki Risk Faktörleri Nelerdir?

Çevresel faktörlerin ve genetik yatkınlığın bir araya gelmesi ile ortaya çıkan köpek memesi hastalığı cilt hastalık türleri arasında gösteriliyor. Hastalığın ortaya çıkmasını tetikleyen risk faktörleri, genetik yatkınlık, sigara kullanımı, aşırı kilo, hormonal değişiklikler, cilt tahrişleri, alerjik reaksiyonlar, stres, yetersiz hijyen, iltihaplı hastalıklar, tetikleyici risklerdir. Hormonal düzensizlikler, bağışıklık sistmi sorunları, köpek memesi hastalığı risk faktörleri arasında yer alıyor.

Köpek Memesi Hangi Hastalıklarla Karıştırılabilir?

Cilt hastalıkları, belirti ve şekil bakımından birbiri ile benzerlik gösterdiği için çoğu zaman köpek memesi hastalığı diğer hastalıklarla karıştırılabiliyor. Karıştırılabilecek hastalıklar arasında, akne, apse, impetigo, kist hidratid, sedef hastalığı, kutanöz tüberküloz, liken siklikus, bu hastalıklar, cilt tahrişine ve enfeksiyonlarına neden olan hastalıklardır. Dermatolojik hastalıkların karıştırılmaması için köpek memesi hastalığı muayenelerinin, uzman dermatologlar tarafından yapılması önemlidir.

Doğumda Ya Da Emzirirken Çocuğa Geçer Mi?

Bulaşıcı bir hastalık olmadığı için köpek memesi hastalığı doğum ve emzirme işlemleri ile çocuklara geçmez. Bakteri ve mikroorganizmalar ile geçebilen bir hastalık değildir. Çocuklara, emzirme yoluyla değil, genetik olarak geçiş yapabilir. Genetik faktörler, anneden çocuğa aktarılmasına denen olabiliyor. Aşırı kilo, dengesiz beslenme, sigara kullanımı gibi durumlarda, doğum ya da emzirme ile çocuklara, köpek memesi hastalığı geçmez.

Köpek Memesi İle Çıbanı Nasıl Ayırt Edebilirim?

Bazı kişilerde sık görülen çıban (furunkül) ile köpek memesi hastalığı belirtileri arasında benzerlikler bulunabiliyor. Uzman dermatologlar, iki hastalığı ayırt ediyor ve tedavilerine ona göre uyguluyor. Her ikisinin de, tedavi yöntemleri farklıdır. Şişliklerin konumu, lezyon sayısı, lezyonun şekli, derinliği, hastalığın seyri, ağrı ve iltihap seviyesi gibi durumlar, köpek memesi hastalığı ile çıban hastalığının daha kolay ayırt edilmesini sağlıyor.

Köpek Memesi Hastalığı Tekrarlar Mı?

Tam geçmeyen ve tekrarlayabilen köpek memesi hastalığı kronik bir cilt hastalığıdır ve gerekli tedaviler yapılmadığında, yeniden görülebiliyor. Ter bezleri bölgesinde meydana gelen deformasyonlar ve tıkanmalar, iltihap durumlarının oluşmasına ve tekrarlanmasına neden oluyor. Cilt altı iltihaplanmalar, birkaç hafta ya da aylık dönemlerde, tekrarlayabiliyor. Hastanın genetik yapısına göre köpek memesi hastalığı etkileri yıllarca sürebilir. Tekrarlama durumları, hastalık evrelerine göre değişiklik gösterebiliyor.

Köpek Memesi Hastalığı Nereden Gelir?

Çevresel etkenler ve bağışıklık sistemi ile alakalı bileşenlerden kaynaklanan, köpek memesi hastalığı kökeni tam olarak bilinmeyen hastalıklardan birisidir. Ter bezlerinde oluşan tıkanmalarla ortaya çıkan, göğüs altı, koltuk altı, kasık gibi cilt kıvrımlarının yer aldığı bölgelerde oluşur. Daha çok genetik yatkınlık ile ilişkilidir. Ailede, köpek memesi hastalığı taşıyan bireyler olduğunda, ailenin diğer bireylerinde de genetik geçiş ile görülme oranı vardır.

Köpek Memesi Hastalığı Kanser Yapar Mı?

Tedavi yöntemleri, köpek memesi hastalığı komplikasyonlarının önüne geçecektir. Kronik bir cilt hastalığıdır ve uzun sürede tedavi edilmediğinde, deri kanseri gibi komplikasyonlara yol açabilecektir. Kanser ile doğrudan ilişkisi yoktur ve tedavi edilmediğinde, cilt dokularında oluşacak olan değişkenlikler, kanser riskini artırabilecektir. İltihaplı kistler, açık yaralar, köpek memesi hastalığı komplikasyonlarına neden olacaktır. Bu komplikasyonlar, cilt kanseri riskini artırabilecektir.

Köpek Memesi Hastaları Ne Yememeli?

Her hastalık tedavisi için hastalara, özel diyetler uygulanabiliyor. Cilt ter bezlerinin tıkanması ile ortaya çıkan, köpek memesi hastalığı için kaçınılması gereken yiyecek ve içecekler, doktor tavsiyesi olarak sunuluyor. Asla yenmemesi gerekenler arasında, şekerli ve işlenmiş gıdalar, süt ve süt ürünleri, yüksek glisemik indeksli yiyecekler, kızarmış yiyecekler, baharatlı yiyecekler, alkol ve kafein ürünleri yer alıyor. Uzman dermatologlarımız, beslenme tavsiyeleri ile köpek memesi hastalığı tedavilerinin doğru yönetilmesini sağlıyor.

Hidradenitis Bulaşıcı Mı?

Hidradenitis diğer adıyla köpek memesi hastalığı bulaşıcı cilt hastalığı değildir. Cilt ter bezlerinin dokusunda meydana gelen bozulmalar ile ortaya çıkar. Bulaşıcılık etkisi yoktur. Genetik ve aile öyküsü yatkınlığı ile genetik geçiş gösterebiliyor. Temas, ortak kıyafet, cinsel yollarla bulaşabilen cilt hastalıklarından değildir. Bağışıklık sistemi çalışmasında ortaya çıkan anormallikler, köpek memesi hastalığı nedeni olabiliyor. Doğrudan bulaşıcı bir hastalık değildir.

Köpek Memesi İçin Hangi Doktor?

İltihaplanma ve cilt ter bezlerinde oluşan tıkanmalarla ortaya çıkan köpek memesi hastalığı için dermatolog (cilt hastalıkları uzmanı) tedavilerine ihtiyaç vardır. Cilt hastalıkları türlerindendir ve teşhis, tedavi süreçleri, dermatologlar tarafından uygulanır. Ağrılı, iltihaplı şişlik durumu ile karşılaşanlar, köpek memesi hastalığı şüphesi ile dermatoloğa başvurur ve gerekli tanının konulmasını, tedavi yöntemlerinin belirlenmesini sağlar.

Koltuk Altı Memesi Nasıl Geçer?

Koltuk altında görülen köpek memesi hastalığı ter bezlerinin tıkanması ile ortaya çıkar. Koltuk altında oluşan iltihaplı kistler, zamanla şişkinlik oluşturacak ve ağrı hissedilmesine neden olacaktır. Koltuk altı için özel antibiyotikler öneriliyor. Krem ya da ağızdan alınabilen antibiyotikler kullanılarak, koltuk altı, köpek memesi hastalığı kontrol altına alınabilecektir. İleri seviye durumlarında ise cerrahi yöntemler uygulanıyor. Koltuk altındaki şişliklerin giderilmesi için abse drenajı açılıyor ve apsenin boşaltılması, kist yapısının çıkartılması sağlanıyor.

Köpek Memesi Hastalığına Lazer Yapılır Mı?

Işık ve lazer tedavi yöntemleri, köpek memesi hastalığı için önerilen tedavilerden birisidir. Lazer tedavisi, erken evreler için öneriliyor. Hastanın lazer için uygun olup olmadığına, dermatolog karar veriyor. Lazer ile yapılan cilt yenileme işlemleri, ter bezlerinin tıkanmasını önlüyor. Bu terlemenin rahat yapılmasını ve köpek memesi hastalığı oluşumunu önlerken, oluşan iltihaplı durumların giderilmesini sağlayacaktır. Lazer tedavisi ile ter bezlerinin yapısı küçültülüyor ve fazla çalışmasını engelliyor. Bazı kişilerde fazla teleme, kist ya da iltihap oluşmasına neden olabiliyor.

Köpek Memesi Kaç Tane?

Vücudun farklı bölgelerinde, farklı sayılarda lezyon şeklinde oluşan, köpek memesi hastalığı evre durumuna göre lezyon sayısı değişebiliyor. Köpek memesi sayısı, kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Erken evrelerde, köpek memesi hastalığı lezyon sayısı 1 – 2 ile sınırlı olabiliyor. Görüldüğü bölgeye ve evrelerin ilerlemesine göre sayılarda da artışlar görülebiliyor. Bazı hastalarda, birkaç sayı ile sınırlı iken bazı hastalarda, daha fazla sayıda görülebiliyor.

-YÜZ
-MEME
-VÜCUT
-DOLGU
-CİLT
-SAÇ EKİMİ