Kimyasal Peeling Nedir?
Kimyasal peeling; Cildin belirli katmanlarında kontrollü hasar yaratarak yıpranmış derinin yenilenmesi ve bu yenilenme sırasında hasarlı, lezyon içeren yapıların da iyileştirilmesi prensibine dayanır. Kimyasal peeling usta eller tarafından yapılması gereke bir uygulanmalıdır. Peeling maddesinin içeriği ulaşılacak deri katmanının derinliği hekim tarafından her hasta için ayrı ayrı ele alınması gereken önemli kriterlerdir. Kimyasal Peeling uygulaması hedeflenecek deri katmanının derinliğinden hareketle 3 ana başlık altında toplanabilir.
a)Yüzeysel “peeling”;Stratum korneumun soyulması, daha kalın bir epidermal tabaka oluşumunun uyarılması ile deri yapısının düzeltilmesidir. Yüzeysel soymada, trikloroasetik asit (TCA) %10-25, Jessner’in solüsyonu, alfa hidroksi asit (AHA), salisilik asit ve tretinoin solüsyonu kullanılabilir. b)Orta derinlikteki “peeling”;Papiller ve üst retiküler dermiste harabiyete yol açarak pigment değişikliklerini, hafif-orta derecedeki kırışıklıkların tedavisini de içeren fotoyaşlanma etkilerini düzeltmede ve ayrıca aktinik keratoz tedavisinde etkili olan bir yöntemdir. c)Derin “peeling”; Epidermis, papiller ve retiküler dermiste nekroz ve inflamasyon oluşturarak şiddetli fotoyaşlanmada uygulanan etkili bir yöntemdir. Orta ve derin kimyasal soyma işlemi için; %35-50’lik TCA, Jessner’in solüsyonu ve %35’lik TCA kombinasyonu, %70’lik glikolik asit ve %35’lik TCA kombinasyonu veya %88’lik fenol kullanılabilir.
Bu ana başlıklar altında kimyasal peeling içerikleri Alpha hydroxy acid, Beta hydroxy acid, Jessner’s, Retinoic acid, Trichloroacetic acid peels, Phenol peels maddelerinin tek başına ya da kombine kullanımıyla hazırlanır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Kimyasal Peeling hassas bir uygulamadır ve mutlaka Plastik cerrah gözetiminde uygulanmalıdır. Cildin derin tabakalarına nüfuz ettikçe komplikasyon riski artar. Bu sebeple doğru kişilerin gözetiminde yapılması hem sonuçların başarısı hem de hastanın cilt sağlığı açısından kritik önem taşır.